All for Joomla All for Webmasters
logo2018

LENCANA SEKOLAH

 

 

 

 

WARNA

Warna yang digunakan pada bendera dan lencana / lambang sekolah ialah kuning, biru dan rnerah.

 

Warna kuning -

Melambangkan keluhuran sekolah mendidik anak bangsa sentiasa mendokong Rukunegara dalam menjalankan tanggungjawabnya sebagai institusi pendidikan.

 

Warna Biru -

Sesuai dengan ahli rnasyarakat sekolah yang terdiri daripada berbilang bangsa adalah menjadi cita-cita sekolah bagi melahirkan generasi yang bersatu padu serta sentiasa rnengarnalkan pnnsip-prinsip perpaduan. Cita-cita ini dilambang pada warna biru.

 

Warna Merah -

Melambang generasi yang berilmu, cekal dan berani rnernpertahan kebenaran dan keadilan bakal dilahirkan oleh SMKKB.

 

REKA BENTUK

 

Lambang sekolah berasaskan reka bentuk mangkuk bertudung tertera singkatan SMKKB (nama sekolah), Buku, 5 Lengkang Bulatan dan Obor adalah rnerangkumi bidang ilmu dan segala aktiviti yang terdapat dan dijalankan di SMKKB sebagai persediaan bagi rnelahirkan individu yang berjaya dan rnempunyai masa depan yang gemilang.

 

Kesanggupan mencurahkan khidmat bakti kepada agama, bangsa dan negara setelah berjaya adalah menjadi cita-cita generasi kelahiran SMKKB. Oleh itu, perkatan 'BERDISIPLIN BERUSAHA DAN BERBAKTI' telah dipilih menjadi cogan kata sekolah dan ditulis pada reka bentuk piring dimana lampu menjadi asas yang kukuh bagi menjaya cita-

Online

We have 122 guests and no members online

Visitors Counter

01374138
TodayToday204
YesterdayYesterday326
This_WeekThis_Week1095
This_MonthThis_Month3871
All_DaysAll_Days1374138
Highest 03-28-2018 : 1882

User

  • admin